woensdag 3 september 2008

schoolinfo

Het schoolgaan lukt vlotjes. Stan zit nog steeds op zijn vertrouwde school, een wijk(kleuter)schooltje waarover wij supertevreden zijn. Wij vonden dus niet dat Stan moest mee 'verhuizen' nu zus Janne naar de grote school gaat. Stan en Janne trekken thuis veel en graag met elkaar op, maar op school had elk zijn eigen vriendjes/vriendinnetjes. Stan leeft zich echt wel uit temidden van zijn vriendjes op school, in die zin heeft hij er geen moeite mee dat Janne nu naar een andere school gaat.
En Janne? Die stelt het goed. Haar beste vriendinnetje (tevens buurmeisje) zit bij haar in de klas en ook mama's nicht (die Janne zeer goed kent) geeft nu les op deze school (en ziet ze dus dagelijks), deze zaken boden Janne van meet af aan de nodige veiligheid. Haar juf komt zeer sympathiek over, een echt 'moederke', zo lijkt ons, en dat heeft Janne wel nodig. Kortom, het klikt precies wel. Over de vele nieuwe gezichtjes in haar klas heeft ze het nog niet veel gehad, maar dat komt nog wel, alles op zijn tijd. Ze kent al een liedje, een gedichtje, een vijftal woordjes, ging vandaag voor het eerst zwemmen,... Morgenavond info-avond, zo krijgen we een kennismaking met de juf, nog wat tekst en uitleg en krijgen we ook haar klasje eens te zien - met de opendeurdag in april vertoefden wij in betere oorden (daguitstap Efteling), waardoor wij jammer genoeg wel de eerste kennismaking op de nieuwe school misten.
We zijn benieuwd!

Voor de geïnteresseerden even uitweiden over de leesmethode die op school gehanteerd wordt: dit is niet die waarover ik vele anderen al heb horen over spreken. Zij start dus niet met het woordje 'ik' (dit is het vernieuwde systeem Leessprong van Van In vermoed ik) of met Veilig Leren Lezen (maan-roos-vis), maar met de oeroude 'Taaltrein'. Hier scoort dit systeem alleszins niet al te best. Bij de conclusie schreven ze het zelfs als volgt: "De methodes 'Taalknikker' en 'Taaltrein' zijn niet meer zo nieuw. We namen wel een oordeelraster op van beide methodes, maar trekken er verder geen conclusies over omdat ze te veel elementen in zich dragen van oude schoolboeken." En inderdaad, het staat me voor dat zelfs ik nog met deze boeken heb leren lezen, dat zegt wel al iets, me dunkt! Herinnert er zich trouwens nog iemand de zinnetjes 'dit is daan. dit is riet. is dit riet? ...' ?? In elk geval, zoals manlief het zegt: 'jij kan toch ook lezen en schrijven?'.

1 opmerking:

  1. Willem leert lezen via 'maan-roos-vis'. Op zijn oude school was het die andere nieuwe methode, dus ook voor Willem is het een beetje anders.

    BeantwoordenVerwijderen